Een rondje Sayaguesa’s e.a. nieuws

Home » Een rondje Sayaguesa’s e.a. nieuws

Vanmorgen trof ik een groep van 55 runderen bij Rijkmanshoeve. Ze zaten volop aan twijgen van wilg, els en berk te knabbelen. Blijkbaar een beter ontbijt dan bevroren gras.In de vangweide een nagenoeg zelfde groep als gistermiddag. Niet helemaal een handige samenstelling om op te sluiten voor een selectie. Een groepje van 11 verliet de vangweide richting oorlogsmonument. Niet veel later kwam een zevental koeien vanaf Wateren de vangweide weer inlopen.

Achter het bosje van Urf een tiental runderen. Stier Nique heeft onlangs een robbertje gevochten of wat boompjes aangepakt. Hij heeft een flinke wond op zijn neus.

Op de Hertenkamp een stierengroep van 9. Bestaande uit: Dakien, Odin, Wilfreth, 0559, Lumnia, Daan, Nan, Andriek en Han.

Later op de middag had de groep in de vangweide zich uitgebreid tot over de 30 beesten. Het groepje van Wateren en een zestal andere koeien hadden ook wel neus voor een plukje lekker hooi. Toen ik goed en wel begonnen was met voeren gooide een luid passerende auto met een klapband roet in het eten. De groep werd onrustig en ging op volle vaart de vangweide uit richting Wateren. 

In het bos kun je op het moment alleen Antoon, 3 á 4 jonge stiertjes of een klein groepje koeien aantreffen. 

Op de website van Natuurmonumenten verscheen onlangs een bericht over Sayaguesa’s in de winter:
 
Natuurvlees wordt tegenwoordig door verschillende partijen aangeboden met ieder een eigen definitie van het begrip. De Keuringsdienst van Waarde heeft het aanbod eens ‘zorgvuldig’ bekeken: 
https://www.npo3.nl/hoe-het-oerrund-2-0-gefokt-wordt-om-de-europese-natuur-te-onderhouden